Την Τρίτη 24 Μαρτίου στο χώρο του Γ? Δημοτικού Σχολείου Λατσιών Κύπρου υπογράφτηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης από τις διευθύντριες του Γ? Δημοτικό σχολείου Λατσιών κας Ελένης Θεοδούλου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου κας  Χρύσας Παπαμόσχου. Παρόντες στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ήταν ο Δήμαρχος Λατσιών κος Παναγιώτης Κυπριανού, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας  Δήμου Πυλαίας ? Χορτιάτη κα Ανατολή Κωνσταντινίδη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Νεολαίας Λατσιών κος Κυπριανός Φιλίππου, εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς (αδελφοποιημένος Δήμος με το Δήμο Λατσιών), η επιθεωρήτρια παιδείας κα Ροδούλα Θεοδώρου,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γ? Δημοτικού Σχολείου Λατσιών κος Προκόπης Προκοπίου, εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων και πολλοί άλλοι. Η εκδήλωση αδελφοποίησης έγινε κατά την καθιερωμένη εκδήλωση του σχολείου των Λατσιών για την 25η Μαρτίου 1821.

Όλα όμως άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο όταν το σχολείο μας ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Νεολαίας Λατσιών κο Κυπριανό Φιλίππου με θέμα τη συνεργασία με ένα σχολείο του Δήμου Λατσιών. Η περιοχή των Λατσιών Κύπρου επιλέχθηκε λόγω της αδελφοποίησης που είχε προηγηθεί, το Πάσχα του 2014, της Νεολαίας του Δήμου Πυλαίας ? Χορτιάτη με τη Νεολαία του Δήμου Λατσιών.

Η συνεργασία με το Γ? Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε υλοποιώντας από κοινού το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό πρόγραμμα e-twinning με θέμα «Το περιβάλλον του τόπου μας και τα μνημεία του». Οι μαθητές της Ε? τάξης των δύο σχολείων με τους εκπαιδευτικούς ,  Χρίστα Χρήστου, Πόπη Στυλιανίδου και Ελένη Παναγή των Λατσιών και Μπούτζα Τάσο, Τοπαλίδου Μαρία του Φιλύρου άνοιξαν με τη συνεργασία τους το δρόμο για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων.

Το ταξίδι της αντιπροσωπείας του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την Κύπρο ετοιμάστηκε μήνες πριν. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την διευθύντρια του σχολείου μας και τους δύο εκπαιδευτικούς του προγράμματος καθώς και από 5 μαθητές της Ε? τάξης, Γεωργιάδη Άλκη- Καλαμπάκα Ευγένιο – Λακερίδου Δανάη-Παυλάκη Αναστασία και Πουρνάρα Ανδρέα, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν σε οικογένειες του Γ? Δημοτικού Σχολείου Λατσιών.

Η Φιλυριώτικη αντιπροσωπεία έφτασε  στο αεροδρόμιο της Λάρνακας το μεσημέρι της Δευτέρας 23 του Μάρτη. Ο Δήμος Λατσιών διέθεσε λεωφορείο από την πρώτη στιγμή για όλες τις μετακινήσεις της Φιλυριώτικης αντιπροσωπείας. Σε όλες τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Λατσιών κος Παναγιώτης Κυπριανού και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Νεολαίας Λατσιών κος Κυπριανός Φιλίππου ήταν παρόντες. Οι εκδηλώσεις αλλά και οι επισκέψεις ήταν πάρα πολλές. Εκδήλωση στο Δημαρχιακό μέγαρο για την 25η Μαρτίου 1821 αλλά και 1η Απριλίου 1955 ? 59, Αδελφοποίηση των δύο σχολείων και η εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 από τους μαθητές των δύο σχολείων, Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, Χοιροκοιτία, Λυθροδόντας, Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας και Ναός Αγίου Λαζάρου, Πύργος Σιακόλα, Κέντρο Λευκωσίας και πράσινη Ζώνη και αλλού.

Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 στον κεντρικό δρόμο του Δήμου Λατσιών όπου μαθητές από όλα τα σχολεία του Δήμου , σωματεία, σύλλογοι αλλά και οι άντρες της εθνοφυλακής παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική και την κυπριακή σημαία. Στην παρέλαση συμμετείχαν και οι μαθητές του σχολείου μας κρατώντας την ελληνική σημαία.

Το τελευταίο βράδυ η Νεολαία του Δήμου Λατσιών παρουσία όλου του προεδρείου παρέθεσαν γεύμα στους γονείς που φιλοξένησαν τους μαθητές μας αλλά και στα παιδιά καθώς και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων . Ο πρόεδρος της Νεολαίας έδωσε αναμνηστικά δώρα στην διευθύντρια,στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας αλλά και στους μαθητές μας.

Λίγο πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από το Δήμο Λατσιών και από το Γ? Δημοτικό σχολείο Λατσιών οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μία όμορφη εκδήλωση του σχολείου. Η διευθύντρια του Γ? Δημοτικού Σχολείου Λατσιών έδωσε αναμνηστικά δωράκια στους μαθητές του Φιλύρου. Παίρνοντας το μικρόφωνο οι μικροί μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία αλλά και την ευχή μα συναντηθούν ξανά με τους αγαπημένους τους φίλους από τα Λατσιά της Κύπρου.

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι αυτή την υπέροχη εμπειρία τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λατσιών , την κυρία Ελένη Θεοδούλου, όλους τους εκπαιδευτικούς του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, τον Σύνδεσμο Γονέων του Γ΄Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών, το Ξενοδοδείο SEMELI HOTEL για την άψογη φιλοξενία του καθώς και όλους τους γονείς και μαθητές του κυπριακού σχολείου.

Ακολουθείστε μας:
0
Pin Share20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

RSS
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram